Ens formem en nous mètodes d’aprenentatge!

Ens passem la vida parlant de noves tecnologies, fem el seguiment de projectes innovadors i de nous dispositius que ens facilitin la vida però en canvi, a l’escola, ens dediquem a replicar, d’una manera o de l’altra, allò que feien els nostres predecessors. És per això que en temps de crisi hem de buscar solucions i noves formes d’educar la nostra joventut, adaptant-nos a les característiques de la societat en que vivim. Fora bo, també, que no anéssim sempre a remolc, sinó que busquéssim avançar-nos als possibles canvis socials per facilitar la transició d’un model educatiu a un altre. Per aquest motiu, a l’escola, hem aprofitat la oportunitat que ens brindava el confinament, per aprofundir en l’aprenentatge en línia, sobretot en aquells aspectes que ens poden beneficiar. 

Durant les darreres setmanes del curs passat i les primeres d’aquest, alguns docents de l’escola hem fet una formació sobre l’aprenentatge en línia per tal d’estar preparats per properes eventualitats. Ens ha permès comprendre com ho fan aquells que ja estan acostumats a treballar  l’ensenyament a través de plataformes digitals cosa que, fins ara, a l’escola, era quelcom poc explorat. D’aquesta manera, hem vist que un aprenentatge mixt, fins i tot sense l’amenaça de la pandèmia, ens pot beneficiar en molts àmbits. Volem agafar allò que és bo de l’ensenyament presencial, la proximitat amb l’alumnat, el contacte i suport mutu entre estudiants etc. i el que és bo de l’aprenentatge remot, ja sigui directe, a través de videoconferències o indirecte, a través de tasques que fomentin l’autonomia de l’aprenent. És per això que, en aquest sentit, hem engegat un projecte d’assignatures optatives en línia amb l’alumnat més gran del centre i en col·laboració entre totes d’escoles del grup: Estel, ACESCO, Balmes i Igualada. 

Aquest projecte, que comença aquest any, ens permet augmentar el ventall d’optatives que oferim, de dues a cinc: Francès, Cultura Clàssica, Biologia, Emprenedoria (economia) i Informàtica (programació). D’aquesta manera l’alumnat de quart d’ESO podrà escollir millor de cara al seu futur proper, aprendre a treballar de forma autònoma i a fer-ho amb joves d’altres centres que no coneixen. La major part de l’alumnat està acostumat a fer servir dispositius electrònics cada dia, tot i això, alhora de treballar, encara té problemes en tasques essencials com ara cercar informació o treballar en equip de forma remota. Per aquest motiu, creiem que aquesta oferta formativa ens permetrà millorar certs aspectes de la feina en línia i dotar-los d’eines que els serveixin pel món laboral.