La importància del procés d’adaptació a Infantil 3

El primers dies d’escola són un moment molt important per als infants d’Infantil 3 i les seves famílies, una bona adaptación és fonamental per la transició cap a l’etapa escolar. A l’Escola Estel, busquem crear un entorn càlid i acollidor que fomenti la confiança i els vincles positius amb els més petits/es. Aquí us expliquem com ho fem perquè els infants i les famílies comencin aquesta transició de manera suau i positiva.

Establim un contacte previ: prèviament a l’inici escolar, a l’Escola Estel organitzem petites reunions amb les famílies per tal crear un primer contacte amb elles i els infants. Aquesta oportunitat permet que els nens i nenes coneguin l’espai de l’escola i es familiaritzin amb la seva mestra abans del primer dia, alliberant així la por a allò desconegut.

Creem un entorn segur: en aquests primers dies, els infants s’enfronten a un nou entorn, nous referents i noves rutines, i l’adaptació és fonamental perquè es sentin segurs i còmodes en aquest nou ambient. La mestra és un punt de referència essencial que els nens i nenes coneixen prèviament i que els ajuda a establir una base de confiança.

Fomentem l’autonomia: a través del procés d’adaptació, els infants poden començar a explorar la seva autonomia. Aprendre a gestionar situacions com organizar els seus objectes personals, compartir amb altres companys/es i comunicar les seves necessitats són passos molt importants en el seu desenvolupament.

Preparació per a l’aprenentatge: L’adaptació no només es tracta d’ajustar-se a l’entorn escolar, sinó també de preparar els infants per a l’aprenentatge. A través de jocs, activitats i exploració lliure, els infants comencen a desenvolupar habilitats essencials com ara la comunicació, la resolució de problemes i la creativitat.

Per tal que l’adaptació sigui el millor possible, aquests són els tres principals consells que donem a les famílies.
– Mantenir una rutina estable: mantenir una rutina regular pot ajudar els infants a sentir-se més segurs i preveure el nou entorn.
– Parlar positivament sobre l’escola: parlar sobre l’escola de manera positiva i emocionant pot crear una expectativa positiva per als nens i nenes. Preparar la motxilla i les seves pertinences amb els petits/es els fa més partícips i autònoms en el procés.
– Donar espai per a l’expressió emocional: animar els infants a compartir els seus sentiments i inquietuds sobre l’escola i respectar les emocions que mostrin en el procés.

Així doncs, l’adaptació dels més petits/es és un procés que engloba l’escola, els infants i les seves famílies i la cooperació entre tots aquests agents és clau perquè es desenvolupi el millor possible.